BAKE CHICKEN PASTA..
Petang semua, assalammualaikum. Hari ni mat tak masak, tapi tiba2
macam nak memasak pulak, sebab apa tak masak?.. Sebab hari ni penduduk
rumah pergi ke jemputan perkahwinan sedara mat di Pontian, seawal pagi
mereka dah pergi. Pagi tadi mat cuma buatkan cekodok udang untuk
bersarapan. Lepas tu buat sikit kerja2 rumah, lepas tu bermalas2
lah....jemu gak masak ni, bosan. Tapi kan mat ada satu gadget baru,
tataulah bila nak cuba, tak sabar nihh, apa bendanya tu..kena lah tunggu
ok. Petang tadi tiba2 terkebulur, mulalah cari2 apa yang ada dan boleh
ditransformkan jadi benda makanan. Ada elbow pasta atau macaroni, pasta
sauce, ada baki keju mozarella dan lain2 bahan serba sedikit, terus idea
datang. Benda yang mat buat ni kalau anda perasan, blogger masakan Kak
Ida 1001 Resipi kerap buat. Jadi ni idea dari blog dia lah, cuma mat
guna apa bahan2 yang ada. Untuk resipi ni anda boleh makan 5 - 6 orang
rasanya. Tadi mat makan 1/4 bahagian okeh...Ya Allah kebulurnya si mat
tu...haha, ok lah kita semak resipi...Jommm..
BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram pasta elbow atau apa2 jenis pilihan anda
100 gram daging ayam kisar*
1/2 camca teh serbuk ketumbar*
2 ulas bawang putih, tumbuk halus*
1/2 inci halia, tumbuk halus*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 helai bay leaf
1 biji bawang besar sair sederhana, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1/2 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 botol sos pasta "prego" (seperti gambar di bawah)
Lada hitam kisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa
Herba thyme kering, untuk ditabur
Parutan keju mozarella secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebus pasta elbow dalam air mendidih bergaram hingga lembut atau ikut arahan pada bungkusan pasta. Toskan.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bay leaf, bawang besar dan bawang putih hingga harum. Masukkan daging ayam yang diperap tadi. Kacau rata dan masak hingga daging ayam berubah warna. Masukkan cili merah, cili hijau dan sos pasta tadi. Kacau rata dan biar mendidih.
- Tambah mix vege dan kacau rata. Masukkan pasta dan gaul rata. Perasakan dengan sedikit garam. gula dan serbuk lada hitam.
- Masukkan juga 1/2 camca teh herba thyme kering, kacau dan masak hingga hampir kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang dalam bekas yang telah dilenser dengan mentega (mat guna acuan Pyrex yang tahan panas tu). Tabur parutan keju mozarella rata2 atasnya dan tabur juga sedikit herba thyme dan lada hitam.
- Bakar pada suhu 190 selama 25 minit atau hingga permukaannya perang sedikit. Hidangkan samada panas atau suam (mat suka masa masih panas, keju yang bertali tu buat lebih teruja)..
No comments:
Post a Comment