Wednesday 18 February 2015

Resepi Mee Kari Mak Ku

Bahan-bahan

Mee sebungkus
Taugeh
Tauhu kering
Fishball
Udang kering sejemput
1 x kayu manis diketuk
3 x bunga lawang
Halia
Santan
Serbuk kari 1 setengah plastik kecil
bawang merah
bawang putih
Kerang rebus
Ayam
Udang yg kulit keras tuu

Bahan untuk aksesori

Telur rebus
Sawi celur
Taugeh celur
Cili besar merah

Cara-cara
1. Rebus kulit/kepala udang yang telah dikisar. Tapis. Ambil air sahaja sbg perasa,
2. Tumis rencah & serbuk kari. Bunga lawang, kayu manis.
3. Kalau nak pedas tambah cili boh sket.
4. Masuk ayam sampai lembut.
5. Masuk santan dan air rebusan udang.
6. Masuk kerang dan udang.
7. Masuk tauhu kering & fishball.
8. Masak sampai menggelegak. Perasakan.

No comments: